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The Child Citizenship Act of 2000
Public Law No. 106-395

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Who qualifies for automatic citizenship under the new law?

The Child Citizenship Act confers automatic citizenship on children born abroad who are
(1) born on or after February 28, 1983 and under 18 years of age; (2) residing in the U.S. as
a lawful permanent resident; and (3) in the legal and physical custody of at least one parent
who is a U.S. citizen.

When did the Act go into effect?

The Act was signed into law by President Clinton on October 30, 2000, and went into
effect on February 27, 2001.

How does the Act affect adopted children?

Under the Act, children adopted from abroad by U.S. citizens receive the same treatment
as children born abroad to U.S. citizens. A child whose adoption is finalized abroad becomes
a citizen immediately upon entering the U.S. as a lawful permanent resident. In cases where
the child is coming to the U.S. for purposes of adoption (but has not yet been adopted), that
child becomes a citizen (having previously entered the U.S. as a lawful permanent resident) the
moment the adoption becomes final.

Does the Act apply to children adopted before it went into effect?

Yes. The Act applies to every child who (1) was a lawful permanent resident (2) under
18 years old (3) in the legal and physical custody of at least one U.S. citizen parent when the
Act went into effect—and to every child who meets these three criteria in the future—regardless
of the date the child was adopted or entered the U.S. The Act is not “retroactive”, i.e., it does
not apply to individuals who were over 18 years of age on February 27, 2001. If they wish to
become U.S. citizens, they must apply for naturalization under the eligibility requirements for
adult lawful permanent residents.



Does "automatic” really mean "automatic”, or are parents still required to take steps
to ensure that their children are granted citizenship?

If a child is eligible under the Act, citizenship is conferred by operation of law, without any
further action required on the part of the family or the government. There is no form or
application to file, and the child requires no documentation of any kind to attest to his or her
new status.

Is my child eligible to apply for a passport?

Yes. Those who wish to obtain a passport may do so using the same procedures available
to children born in the United States. If your child is 15 or younger, the passport is good for
five years. If your child is 16 or older, it is good for 10 years. In either case, it can be renewed
when it expires.

Does a passport serve as proof of citizenship?

Yes. By law, a valid passport is proof of citizenship, with the same force and effect as
certificates of naturalization or of citizenship.

If the passport expires, does this affect my child’s citizenship?

No. The expiration of a passport has no effect on the child’s citizenship. However, only
a valid passport serves as proof of citizenship.

How can I apply for a passport for my child?

You may use the standard passport application (DSP-11), which is available from any
passport office or post office. For a list of locations in your area, or to download a copy of the
application form, visit the website for the State Department’s Office of Passport Services, at
http://www.travel.state.gov/passport_services.html.

What other documents will I need to include with the application?
The application must be accompanied by:

Two identical 2x2 photographs.

Parent’s driver’s license, passport or other valid form of identification.
Certified adoption decree (with English translation, if necessary).

Child’s foreign passport with INS stamp I-551 or child’s resident alien card.
Fee of $40.00 (for children under 16) or $60.00 (for children 16 and older).
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Will we need to apply in person?

Children aged 13-17 must appear in person. Younger children do not need to appear
unless requested to do so by the Passport Service. In most cases, the parent may apply on
their behalf.

How long will it take to process our application?

The normal processing time is six weeks. Applications can be expedited for an additional
fee of $35 per application plus overnight delivery costs, and are usually received within two
weeks. Further guidance regarding the passport process is available from the Office of Passport
Services at the website listed above.



What if my child wishes to have other proof of citizenship?

Since children covered by the Act will no longer need to go through a naturalization
process, they will not receive a naturalization certificate. For those who wish nevertheless to
obtain a certificate of citizenship, we are working with the INS to develop simplified and
streamlined procedures for doing so. We would advise families to wait until these new
procedures are in place, as those who wish to proceed before that time will have to apply under
the current process.

What should I do if I have already applied for naturalization for my child?

Nothing. While naturalization is no longer required, the INS will continue to process
pending applications and will issue certificates of citizenship in due course. Please note that
the processing fee is nonrefundable.

My child is a lawful permanent resident of the U.S. but was abroad when the law went
into effect on February 27, 2001. Did he or she become a citizen on that date?

No, but he or she will automatically become a citizen the next time he or she enters the
U.S. in the legal and physical custody of a U.S. citizen parent.

Will children of American citizens who are born and reside abroad be able to become
citizens as well?

Yes, but they will not be able to do so automatically. If a child is born and residing outside
the United States, the parent will need to apply for naturalization on behalf of the child and the
child will need to enter the United States temporarily to complete the naturalization process and
take the oath of allegiance. Information regarding the naturalization process is posted on the
INS website at www.ins.gov.

Do any other non-citizens benefit under the new law?

Yes. Title II of the Act provides relief to one particular group of non-citizens who are
subject to deportation under the 1996 amendments to the Immigration and Nationality Act:
namely, those who voted or registered to vote in U.S. elections, in the reasonable but mistaken
belief that they were citizens at the time.

UPDATES AND FURTHER INFORMATION REGARDING THE CHILD CITIZENSHIP ACT WILL BE POSTED AT
WWW.HOUSE.GOV/DELAHUNT.



